Hiteles források

Hiteles források

Nagyon sokszor úgy vernek át, hogy észre sem veszed.

Mindegy, hogy az országos, vagy a helyi politikát nézzük, mindegy, melyik oldalon állsz.
Ha nem szeretnél egyszer rádöbbenni, hogy „Basszus, én nagyon át lettem verve a palánkon!”, akkor tegyél meg mindent annak érdekében, hogy HITELES forrásokból tájékozódj a téged érintő kérdésekben.
Főleg akkor, ha véleményt is mondasz ezekről, és terjeszted is a véleményed.
Mert ebben felelősséged van.

Aki akar, valóban tud sok HITELES helyről informálódni.
De legtöbb esetben a bonyolult jogi szövegek, törvényi, rendeleti szövegek értelmezése az átlag ember számára nehéz, időigényes, és komoly agymunkát igényel.
Ezen nincs mit szépíteni.

Mint ahogy azon sem, hogy a legtöbb ember NEM szán ilyesmikre kellő időt, és NEM tesz bele annyi sok agymunkát, hogy megértse a törvényi hátteret, az összefüggéseket.
Amivel alapból nem lenne baj, hiszen nyilván mindenkinek megvan a maga dolga, elfoglaltsága, saját érdeklődési köre.
Viszont azt tudnia kellene mindenkinek, hogy ha ilyen dolgokra nem szán időt, akkor bizony, egyes körök ezt kőkeményen kihasználják, és úgy verik át, úgy manipulálják, hogy ő maga észre sem veszi.

Mire gondolok?

Az emberek legtöbbször gondolkozás nélkül igaznak fogadnak el minden készen eléjük tett hírt, főleg akkor, ha az a „saját oldaláról” érkezik.
Mert ez így tök kényelmes. Nem kell időt tölteni vele.
Nem kell utánajárni, nem kell gondolkozni, agyalni azon, hogy bonyolult dolgokat megértsünk.
És nem feltételezzük, hogy szándékosan be akarnak csapni.

De sajnos, egyre több fórumon, egyre több történésben megfigyelhető, hogy érdekcsoportok iszonyatosan manipulált híreket terjesztenek.

Mert TUDJÁK, hogy az emberek nagy többsége nem fog utánajárni annak sem, amire meg is lenne a lehetősége.
Mert TUDJÁK, hogy ha valamit jó hangosan, és jó sokszor ismételnek, az beépül a köztudatba, és minél többször hallják az emberek, annál inkább igaznak hiszik.

Ez szimpla pszichológia, az emberi elme sajnos így működik, rengeteg tudományos kísérlettel bizonyították már ezt.
És ez mind a helyi, mind az országos politikában is ugyanígy működik.
Hírek elferdítése, pozitív dolgok eltagadása, lejáratása, személyek besározása.

És az online médiában, akinél a nagyobb anyagi lehetőség, az a saját hangos üzenetét el tudja juttatni bármennyiszer, bármennyi emberhez.
Akkor is, ha az hamisított hír.
És a pszichológia meg működik.

Mi NEM számíthat hiteles forrásnak egészséges gondolkozású embereknél?

1. ÁLHÍR TERJESZTŐK

Olyan „újság”, olyan weboldal, olyan híroldal, aminek főszerkesztője, cikkírói ellen már rengeteg rágalmazási per indult, amit ők el is veszítettek (azaz a bíróságon bebizonyosodott sok alkalommal, hogy valótlan dolgokat írtak a cikkeikben). Ilyen emberek által szerkesztett újság, híroldal NEM hiteles, NEM tekinthető valós információkat közlő felületnek.
Mindig nézd meg, milyen oldalon jelent meg a hír, kik írják, mit lehet róluk tudni.

2. KARAKTERGYILKOSSÁG

Olyan bejegyzés, ami megvádol valakit, szakmájában vagy magánéletében elkövetett bármilyen bűncselekménnyel, DE erre semmilyen ellenőrizhető bizonyítékot nem tud mutatni (sem fotó, sem vágatlan videó, sem hivatalos dokumentum, sem ellenőrizhető hivatalos oldal linkje, se a vádoló által tett feljelentés, stb.) Bizonyítékok csatolása nélkül ez nem más, mint pletyka, lejáratás, hitelrontás – ami normális helyeken ugye büntetőjogi kategória…
Mindig nézd meg, ha valaki mond valamit, van-e abban a témában bármi kompetenciája, tud-e adni bizonyítékokat.

3. TÉMÁBAN INKOMPETENS SZEMÉLY

Olyan személy sem számíthat hiteles forrásnak, aki olyasmikhez szól hozzá, olyasmiben terjeszti tényként a véleményét, amihez nem ért. Nagyon sokszor nagyon könnyen tényekkel, bizonyítékokkal igazolható, hogy tévesen vádaskodik, és nincsenek megfelelő ismeretei abban a témában. Ha a vádolónak az adott területhez sem végzettsége, sem tapasztalata nincs – akkor a vádja nem több, mint egy mezei magánember egyéni, személyes véleménye, amit ha nem tud bizonyítani, szintén megáll a hitelrontás miatti büntethetősége. (Külön „szép” az, amikor olyan ember vádol másvalakit bűncselekmény elkövetésével, amiben őt magát jogerősen elítélték…)

4. MANIPULÁLT KÉPEK, VIDEÓK

Olyan kép, ami át lett szerkesztve, olyan videó, ami ki van vágva egy hosszabb felvételből, ÉS nincs mellé téve a teljes videó elérési lehetősége: NEM tekinthető hiteles forrásnak.
Ha a teljes videófelvétel szinte sehol nem érhető el, vagy direkt nem teszik mellé, ott nagyon nagy eséllyel úgy vágták meg a videót, hogy a szövegkörnyezetből kiemelve, esetleg szavakat, mondatokat kivágva, éppen ellentétes értelmet kap, mint ahogy az eredetiben elhangzott.

Kivágott videókat mindig hasonlíts össze az eredetivel. Igen sok meglepetésben lesz részed…
Ha egy hír nem felel meg legalább ezeknek a hitelességi kritériumoknak, akkor is fogadd fenntartással, ha éppen a „te oldaladról” származik az információ.

Ha csak ezekre odafigyelsz, már nagyon sokat tettél azért, hogy ne legyél átverve.

Vagy legalábbis ne annyiszor…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Köszönöm, ha megosztod a cikket!

Iratkozz fel a lap tetején a blogértesítőre, ha nem szeretnél lemaradni a friss cikkekről.
Ha támogatnál abban, hogy több időm legyen írni, >>> ITT megteheted. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*