Mennyi az annyi?

Mennyi az annyi?

Nno… ezt most kormánypártiak is olvassák el, mert nekik is tanulságos lehet… Főleg nekik.

Senkit nem szándékom sem meggyőzni, sem uszítani, sem hergelni, se leszólni, se minősíteni (amiket már megkaptam néhányszor).
Mindössze arra kérlek, hogy gondolkozz el – magad miatt.
Ne miattam, ne az ellenzékiek miatt, ne más miatt, csakis magad miatt.

Van egy számomra nagyon kedves, fontos, szeretett és tisztelt ember, akivel viszont, hogy finoman mondjam, totálisan nem egyezik a politikai nézetünk. Ettől még ugyanúgy szeretem – legfeljebb igyekszünk mellőzni az ilyen témájú beszélgetéseket.

Ő nem buta, magasan képzett, elég aktív internetes életet is él, sok Facebook csoportnak tagja, sok helyen olvas, nézi a tévében a híreket, és többször előfordult, hogy ha véletlen olyasmit mondtam, hogy – szerintem – nem jutnak el hozzá fontos, lényeges információk, azt kikérte magának. Tehát ő meg van győződve arról, hogy tájékozott a közéleti dolgokban.

Ma is beszélgettünk, és többek között szóba kerültek az új rezsi számlák.
És most általa ismét, sokadszorra, testközelből szembesültem azzal, hogy mennyire működik az „internetes buborék”, hogy mennyire bezárja az embert egy szűk közegbe, mennyire el tudja vinni a valóságtól az a kommunikáció, amit nap mint nap hall, lát, olvas.

/És itt gyorsan megjegyezném: mivel tudok erről a buborék jelenségről, szándékosan mindig, minden hírrel kapcsolatban megnézem mindkét oldali kommunikációt, hogy ne tudjon egyértelműen beskatulyázni a Face algoritmusa egyik vagy másik oldalra, hogy ne csak az egyik oldal híreit kapjam. Nem állítom, hogy nálam nem lehet valamilyen szinten hatása ennek a buborék szindrómának, de azt hiszem, jóval kisebb mértékben, mint azoknál, akik csak a saját választott oldaluk kommunikációjából tájékozódnak. Gondolom ezt abból is, hogy bármelyik oldalról érkező hírrel kapcsolatban alapvetően szkeptikus vagyok, és utánanézek pro és kontra, mielőtt bármit véleményezek./

Na de visszatérve a mai beszélgetésre, és a rezsiszámlákra.

Megkérdeztem tőle, hogy tudja-e, az új áramszámlákban mennyi most az áram egységára?
Annyit segítettem, hogy az emelés előtt 12-13 Ft/kWh környékén volt a normál áram ára. Szóval, kértem, tippelje meg, mennyi most?
Nem tudja, nem nézte meg.

Kértem, akkor csak azt tippelje meg, nőtt, sokat nőtt, vagy csökkent esetleg a korábbihoz képest az egységár?
Egyből rávágta, hogy nagyon megnőtt, meg sem meri nézni.

Ezután elmondtam neki, hogy a korábbi 12-13 Ft/kWh ár helyett most nem egészen 5!!! Ft/kWh-ra CSÖKKENT az áram ára!
Az átviteli díj pedig – amit az elfogyasztott kWh-kra szoroznak fel, több, mint 3,5-szeresére NŐTT!

/Az átviteli díj az, ami a szolgáltatónál marad, lényegében az az ő haszna. És a szolgáltató most kinek a tulajdona? Mészáros Lőrincé…/
És még ezután erre jön rá a 27% áfa is, ez így összességében eredményezi azt, hogy a számla végösszegében az elfogyasztott áram tényleges díjának 4-6-szorosa lesz az átviteli díj, ami a rendszerhasználati díjnak a nagy részét teszi ki.

Nagy csend volt a válasz.

Ezután feltettem néhány kérdést:

   • Ha azzal az indokkal emelték meg az áram díját, mert nagyon megemelkedett a világpiaci ár – akkor a számlában miért CSÖKKENT jelentősen az áram díja?
   • Ha Paks termelése az ország lakossági áramszükségletének nagy részét fedezi (ami ugye itt van helyben, nincs rá hatása a világpiaci árnak sem, még most is 12-13 Ft környékén termeli az áramot) – akkor miért kell a világpiaci ár emelkedésére hivatkozva emelni? És ezután persze újra él az első kérdés is…

  Újra csak nagy csend volt a válasz.
  És aztán gyorsan témát váltottunk…

  Átküldtem neki igazolásképpen a mellékelt két számlarészletezőt, kiemelve rajta a lényeges részeket – ez mindenkinek rendelkezésére áll, hogy saját maga ellenőrizhesse, amit leírtam.

  Ha te még nem nézted meg – tedd meg.
  És a saját érdekedben, gondolkozz el azon a két kérdésen.

  Szavaztál, akire szavaztál: de ez nem jelenti azt, hogy el kell fogadnod, szőnyeg alá kell söpörnöd, és szemet kell hunynod bármilyen disznóság fölött, mert az a te oldaladról jön, és akkor csakis jó lehet – veled is éppen úgy kicsesztek, mint a többiekkel.
  Most bizony együtt szívunk…

  Tévedést beismerni, véleményt megváltoztatni – ez bizony kőkemény belső meló, és kevesen képesek átértékelni a nézőpontjukat új információk alapján.

  De ha képes vagy rá – az érték.
  Ami felszabadít.

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Köszönöm, ha megosztod a cikket!

  Iratkozz fel a lap tetején a blogértesítőre, ha nem szeretnél lemaradni a friss cikkekről.
  Ha támogatnál abban, hogy több időm legyen írni, >>> ITT megteheted. Köszönöm!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *