“Megszúrlak, hogy aztán bekötözhesselek…”

“Megszúrlak, hogy aztán bekötözhesselek…”

Május 5-én jelent meg Ferenczi Mária (továbbiakban FM) képviselői oldalán egy videó – 2 nappal azután, hogy a városi költségvetést végre, sok huzavona után elfogadta a testület.

Ez a videó rengeteg csúsztatást, sejtetést, vádaskodást tartalmaz, és bizonyítékok nélküli állításokat. Pont azokat vezeti félre, akik a hivatalos dokumentumok és felvételek értelmezése helyett benne bíznak, hogy tőle, mint választott képviselőtől, tényszerű, valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak.

Ebben a cikksorozatban azt nézzük végig, milyen csúsztatások, összemosások vannak ebben a videóban.

Szürke háttérrel idézőjellel kiemelve az a szöveg látható, amit képviselő asszony a videó adott részében szövegesen elmond, a fekete hátterű képek pedig a videóban lévő vágóképek.

A teljes videó egyben FM képviselői oldalán elérhető >>> ITT.

(6. rész)

FM: „Sikerként könyvelem el azt, hogy a civilek támogatását vissza tudjuk tenni, a 10 millió forintot.”

FM képviselő asszony azt állítja a videó ezen részében, hogy a polgármester és a másik 5 képviselő “egyszerűen elvette” a civilek pénzét.

Mi is ez a civilek 10 millió Ft-ja?

Ez az önkormányzatnak egy önként vállalt “feladata”, hogy amikor módja és lehetősége van rá, biztosít egy keretet a civil szervezetek támogatására, amire azok pályázni tudnak. Ezt is, mint minden egyebet, be kell tervezni a költségvetésbe, így került be ez idén is, egy 10 millió Ft-os keretösszeggel.

(Néhány ismertebb civil szervezet Balmazújvároson pl. a ’48-as és a Rákóczi Olvasó Népkör, a BAKCSÓ Egyesület, az óvodák alapítványai, a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar, a Himes Néptáncegyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Balmazújvárosi Csoport, stb. stb.)

Tóth Attila vetette fel a február 28-ai képviselő testületi ülésen az alábbi javaslatokat.
Kérte, hogy

  • a civil egyesületek támogatásából vegyenek el 6 millió Ft-ot
  • vegyék el a városnapra szánt 15 millió Ft-ot
  • vegyék el a helyi újságra és tv-re szánt 20 millió Ft-ot (=szüntessék meg mindkettőt)

és az így felszabaduló pénzeket tegyék át a gázmotor projekt önerejéhez.

2023.02.28-ai videó részlete (1:07-től)
A testületi ülés teljes felvétele elérhető >> ITT

A TA által benyújtott javaslatok akkor, abban a formában nem lettek elfogadva.

A képviselő testület másik fele úgy gondolta, a helyi újságra és tévére, az általuk megoldott tájékoztatásra a lakosság nagy részének szüksége van. Mert a lakosság kisebb része kíváncsi csak a testületi ülésekre, a helyi események, rendezvények, gyerekek szereplései, a fontos közérdekű tájékoztatások, stb. iránt többen érdeklődnek.
Plusz a testületi SZMSZ is előírja, hogy televíziót kell működtetni.

2023.03.29-ei testületi ülés részlete (0:48-tól)
A testületi ülés teljes felvétele elérhető >> ITT

Egyeztető megbeszélésen, konkrét rákérdezésre TA úgy nyilatkozott, nem kimondottan a tv és újság megszüntetése a cél, hanem a gázmotor projekt megvalósulása. Ha ez más forrásból is elvonható a művelődési ház költségvetésén belül, és azt ő látja, hogy miből vonják el, akkor hajlik az együttműködésre. A 03.29-ei testületi ülésen ezzel kapcsolatban felolvasta polgármester úr annak a megbeszélésnek a jegyzőkönyvéből az elhangzottakat:

2023.03.29-ei testületi ülés részlete (0:44-től)
A testületi ülés teljes felvétele elérhető >> ITT

A március 29-ei testületi ülésen végül úgy lett kompromisszumos megoldásként, módosítva elfogadva TA javaslata, hogy a gázmotor projekthez még hiányzó önerőt az alábbi elvonásokkal oldják meg:
– a Veres Péter Kulturális Központtól elvesznek 33.000.000 Ft-ot, és az intézményvezetőre van bízva, mely területektől veszi el (a városnap mellett lett elvéve az újságtól és a tévétől is)
– elveszik a Civil szervezetek támogatására szánt 10.000.000 Ft-ot
– elveszik a külső telephely kialakítására szánt 15.000.000 Ft-ot
de azzal a megkötéssel lett elfogadva a javaslat, hogy amennyiben a gázmotor projekt ráemelési kérelmét a kormány elfogadja, akkor abból az összegből ezek a tételek visszaépítésre kerülnek.
/>>>2023.03.29-ei testületi ülés jegyzőkönyv, 49. oldal/

FM videójának ez az állítása megint csak nagyon erős csúsztatás:

  • NEM a polgármester és az 5 képviselő felvetése volt ezeknek az összegeknek az elvétele.
  • NEM csak egyszerűen elvették: a képen felsorolt képviselők többször is a TA által beadott javaslat ellen szavaztak, majd végül – mivel ezzel voltak zsarolva, hogy ennek beépítése is feltétele a költségvetés elfogadásának – kompromisszumos formában mentek bele.
  • NEM FM „egyéni harcának eredménye”, hogy az elvett tételeket visszaépítik – eleve így lett szavazásra téve és elfogadva arra az átmeneti időre, míg a ráemelés összege megérkezik – NEM FM-től és társaitól kapják vissza.

A videó folytatásában is vannak “érdekességek”.

FM: „Sikerként könyveljük el azt, hogy a közművelődési ágazatnak a 33 millió forintot vissza lehet adni, és igenis a lakosság annyit fog kapni ebből a költségvetésből, hogy a városi napokat meg lehet rendezni.”

Ismét csak a “polgármester költségvetési tervének” nevezi a költségvetési tervezetet. Azt, amit kiindulási alapnak a hivatal szakemberei, dolgozói, az intézményvezetőkkel együtt, törvényességi ellenjegyzéssel, felügyelettel készítettek el. De erről korábban már volt szó.

“…mentsék a saját médiájukat…” – hát nem a városé a televízió és az újság? Nem a városlakók érdekeit, tájékoztatását szolgálják? FM szerint a hosszú évek óta működő helyi média az nem az övé, nem az övéké is ugyanúgy, mint balmazújvárosi lakosoké? Magát, magukat a városlakók közösségén is kívül állónak tekinti ezzel a “saját médiájuk” kifejezéssel?

“Mi ezt visszaadtuk!” – nem, ezt nem FM és társai adták vissza.
Eleve a visszaépítési szándékkal szerepelt az elfogadott a határozatban, amit ráadásul ők 4-en pont nem is szavaztak meg, hanem tartózkodtak!!

De ha már szándékuk ellenére mégis így alakult, akkor meg maguknak tulajdonítja azzal, hogy a videóban azt mondja, “Mi ezt visszaadtuk!”

Nagyon durva hazugság.

Ezt mégis hogyan magyarázza képviselő asszony?
Memóriaprobléma?
Tudathasadás?
Vagy esetleg szándékos megtévesztés?

2023.03.29-ei testületi ülés jegyzőkönyv, 48-49. oldal

Egy olyan orvos, aki

  • megkésel egy embert, azért, hogy aztán
  • legyen kit bekötöznie és gyógyítania, majd
  • dicsekszik azzal, hogy ő milyen szuper orvos, mert
  • megmentette az áldozat életét…

Nos, egy ilyen orvost nem biztos, hogy szívesen látunk magunk körül…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*