Neked is eleged van?

Neked is eleged van?

Ezt a cikket most elsősorban balmazújvárosiaknak írom. Igaz, hogy általános, országos jelenség miatt íródik, de azt gondolom, helyi szinten, az egymást többé-kevésbé ismerő helyieket összefogva, könnyebben tehetünk ellene, mint országosan. És ha a szűkebb környezetünkben tudunk elérni változást, utána könnyebb a példát máshol is megvalósítani. Szerintem.

Szóval, ami miatt most írok: nekem nagyon SOK DOLOGBÓL PISZKOSUL ELEGEM VAN itt helyi, városi szinten. Is.

Elegem van abból, hogy a város lakossága olyan szinten két részre szakadt, hogy itt már régóta nincs az ellentétes vélemények kulturált ütköztetése, és a kompromisszumra való hajlandóság, helyette ellenségek vannak, és nyílt háború.

Elegem van abból, hogy sokan panaszkodnak a helyi történések miatt, de szinte senki nem akar ténylegesen tenni is valamit. Mindenki kivár, hogy valaki más oldja meg, valaki más kaparja ki neki is a gesztenyét, valaki más áldozza rá az idejét, pénzét, egyebet, ő meg majd akkor, ha lesz eredménye, akkor majd esetleg támogatja…

Elegem van abból, hogy nagyon sokan nem hajlandóak elolvasni tényeket tartalmazó dokumentumokat, jegyzőkönyveket, nem szánják rá az idejüket, hogy képbe kerüljenek valamilyen köztudatba bekerült/bedobott esettel kapcsolatban a valós történésekről. És mégis ők a leghangosabbak a Facebookon. Azok kritizálnak, azok kérnek számon, akik tájékozódás nélkül elhisznek mindenféle személyes érdekekből eléjük tolt vádaskodást, rágalmat, álhírt. Akik az orruk elé tolt, az ellenkezőjét bizonyító tényeket meg már csak azért sem nézik meg…

Elegem van abból, hogy emberek egyáltalán elolvasnak, és “hiteles hírforrásnak” tartanak egy olyan lapot, amit egy többszörösen rágalmazásért pereket vesztett “firkász” jegyez.

Elegem van abból, hogy a helyi politika nem szól másról, csak hogy a helyi fideszesek akadályozni próbálnak mindent és bármit, amihez a testület másik felének és a polgármesternek köze van. A helyi fideszes tábor mindenre ugrik, amit a polgármester kiejt a száján. Ha azt mondja: “zöld a fű”, akkor belekötnek abba, hogy minek kell neki beszélni, minek beszél a fűről, mi az hogy zöld, és minek ott az az “a” is… Ugyanakkor a lényeges dolgokat nem kérik számon a saját képviselőiken. Az, hogy az ő képviselőjük bizonyíthatóan hírt hamisít, arra nem reagálnak… A “más szemében a szálkát, magukéban a gerendát sem” folyamatosan megfigyelhető.

Elegem van abból, hogy a helyi fideszes testület nem tudja semmiben sem félretenni a központi (vagy “feljebbvalói”) utasításokat, hogy nem képesek balmazújvárosi lakosként és nem fidesz-pártkatonaként dönteni, működni, együttműködni. Hogy nem hajlandóak meghallani a nagy számú lakossági elégedetlenséget a munkájukra vonatkozóan. Hogy van olyan fideszes képviselő, akinek még egy saját véleményét, felszólalását sem lehetett látni, hallani, de gombot nyomni, egyszerre kilépni/felállni, az mindig megy.

Elegem van abból, hogy egyes képviselők folyamatosan vádaskodnak, sejtetnek, vagy akár nyíltan is terjesztenek dolgokat – de a feljelentést megtenni az ügyben már nem akarják/nem merik (?). Ha vádaskodni, rágalmazni, álhíreket terjeszteni képesek, akkor legyen már annyi vér a pucájukban, hogy tegyék meg a feljelentést. Ez egyébként kötelességük is lenne képviselőként, ha a tudomásukra jut bármi törvénytelenség…

Elegem van abból, hogy sokan elvakultan szajkózzák a szájukba adott rágalmakat, számonkéréseket, csámcsognak rajta, osztogatják, kiszínezik, mindenféle bizonyítékok nélkül, mert szerintük “nem zörög a haraszt, ha…” De a hír indítójától mégsem kérik számon, hogy ha úgy van ahogy mondja, mutasson már rá a bizonyítékokat is.
Ugyanakkor, ha róluk kezdenének hasonlóan pletykákat terjeszteni, na azt már hangosan kikérnék maguknak…

Elegem van abból, hogy sokan keverik a magánembert és a közszereplőt. Nem a közszereplő jelenleg végzett munkájának minőségét véleményezik, értékelik vagy kritizálják, hanem olyasmik alapján mondanak véleményt, terjesztenek álhíreket, gúnyolódnak rajta nyilvánosan, amiről nem tehet (pl. testalkata, haja, bőrszíne), vagy olyasmik alapján ítélnek, abból vonnak le következtetést, aminek semmi köze az adott illető munkájához (pl. milyen volt gyerekkorában az iskolában, vagy mit csinált magánemberként x évvel ezelőtt).

Elegem van abból, hogy egyesek egy törvényesen elítélt embert – akinél a büntetés-letöltés elmaradásának okáról mai napig sem lehet tudni hivatalosan semmit – képesek piedesztálra állítani. Ugyanakkor a városlakók többsége által kétszer is megválasztott városvezetőt pedig  – aki ellen még semmilyen bírósági ítélet nem született – ott szidják-szapulják, rágalmazzák, ahol csak lehet.
Ha nem kormánypárti ember meri kritizálni a jelenlegi kormányt, akkor meg ők azok, akik folyamatosan azt vágják oda: “a többség őket akarta, nektek kuss legyen.” Kettős mérce a javából.

És még hosszan sorolhatnám, mi mindenből van már elegem.

Fullasztó, és frusztráló nap mint nap azt látni, hogy egyeseknél a félreinformáltság, másoknál a rosszindulat, a hatalomféltés olyan elvakultságot okoz, hogy bármire képesekké válnak. A józan ész ellenében is.

Olyannyira elegem van ezekből a nem normális dolgokból, a központilag szított ellenségeskedésből, a város megosztásából, a tájékozódni nem akarásból, a nagyhangú alaptalan rágalmazásokból, hogy szeretnék valamit tenni ellene.

Szeretném, ha újra pártoktól függetlenül, csak normális, közös emberi értékek mentén együtt működve tudnánk együtt élni ebben a városban. Ha szóba se kerülne a helyi ügyekben, ki melyik párttal szimpatizál, hanem csak az lenne a döntő, mi a jó a városlakóknak.

Szeretném elérni, hogy kiálljunk azokért  dolgokért, amik fontosak. Mindenkinek.
Hogy kiálljunk egymásért.
Hogy merjünk végre tevőlegesen is kiállni azért, ami mindannyiunknak, és nem csak egy szűk körnek fontos.
Hogy ne csak magunk közt zsörtölődjünk, ha valami nem jó, de tegyünk is végre.

Helyi szinten tegyünk a város működéséért, a képviselők viselkedésének normalizálásáért, álljunk ki a pedagógusainkért, az élhető, tiszta környezetünkért – és még sok minden másért.

Naiv vagyok? Lehet.

De bízom benne, hogy sokan vannak még hozzám hasonlóak.

Te olyan balmazújvárosi (fontos, ez csak újvárosiaknak szól!) embernek tartod magad,

  • akinek fontos a hiteles tényeken alapuló tájékozódás, és nem kezdesz el bemondásra, utasításra gyűlölködni, rágalmazni bárki ellen?
  • akinek a véleményét egy történéssel, egy hírrel kapcsolatban nem az dönti el, hogy melyik politikai oldal adta azt közre, vagy hogy megkaptad-e utasításként, mit kell gondolni és mondani róla?
  • aki nem hisz el mindent és bármit csak azért, mert a saját oldalán lévő mondja?
  • akinek a bűncselekmény az bűncselekmény, ha a saját oldaladon lévő követi is el, és nem akarod felmenteni az elkövetőt csak azért, mert a “mi kutyánk kölyke”?
  • aki nem terjeszt alap nélküli pletykákat, amire nem láttál ellenőrizhető és hiteles bizonyítékot?
  • aki hajlandó ténylegesen tenni is a fontos dolgokért, a nemnormális dolgok ellen?

Ha igen, akkor várlak a Facebook csoportomban.

Próbáljunk meg közösen összefogva tenni azért, hogy újra egy normálisan élhető város legyünk.
/A csatlakozási kérelmed jóváhagyásához a Facebook adatlapodon jelöld be, hogy Balmazújvároson élsz, köszönöm./

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*