Átcsoportosítási jogkör

Átcsoportosítási jogkör

Május 5-én jelent meg Ferenczi Mária (továbbiakban FM) képviselői oldalán egy videó – 2 nappal azután, hogy a városi költségvetést végre, sok huzavona után elfogadta a testület.

Ez a videó rengeteg csúsztatást, sejtetést, vádaskodást tartalmaz, és bizonyítékok nélküli állításokat. Pont azokat vezeti félre, akik a hivatalos dokumentumok és felvételek értelmezése helyett benne bíznak, hogy tőle, mint választott képviselőtől, tényszerű, valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak.

Ebben a cikksorozatban azt nézzük végig, milyen csúsztatások, összemosások vannak ebben a videóban.

Szürke háttérrel kiemelve az a szöveg látható, amit képviselő asszony a videó adott részében szövegesen elmond, a fekete hátterű képek pedig a videóban lévő vágóképek.

A teljes videó egyben FM képviselői oldalán elérhető >>> ITT.

(3. rész)

FM: „Elértük azt, hogy a polgármester igenis azt a jogkört, ami a képviselő testületé, hogy azt a bizonyos királycsináló paragrafus kivették a költségvetés tervezetből.”

Kép a videóban:

Ez a mondat, hogy „Mostantól …” –  azt sugallja, hogy ez eddig nem így volt, de FM elérte, hogy mostantól így legyen.

Az igazság azonban az, hogy eddig is csak átcsoportosítási joga volt a polgármesternek, megadott keretek között..

Az előző évi költségvetésben is szerepelt – meg évekre visszamenőleg minden költségvetésben – hogy a polgármester a hivatali munka napi ügyeiben, az elfogadott költségvetési kiadások között átcsoportosíthat, limitált összegig.

Azaz, ha az „A” betervezett kiadásra kevesebb ment el, a „B”-re viszont kevés lett a betervezett pénz, akkor a polgármester az „A”-ból megmaradt összeget a képviselő testület összehívása nélkül átirányíthatta a „B” kiadás keretének a kipótlására.  

Alapvetően az átcsoportosítás a testület joga. De már 2011 óta így szerepel a költségvetési tervezetekben, hogy a napi ügyek gördülékeny intézése érdekében, az átcsoportosítási jogot a testület átadja a polgármesternek. De itt is volt megadva  egy limit, hogy milyen összeghatárig teheti ezt meg. Azon felül ismét a testület döntése kell.

Tehát csak az előzetesen a testület által elfogadott célokra, és az elfogadott összegek keretén belül tudott kifizetéseket átcsoportosítani, technikailag megoldva az esetleg felmerülő eltéréseket. Nem vonhatott el, nem csinálhatott újabb kiadási tételeket, amik nem szerepelnek az elfogadott költségvetésben.

Minden költésnek nyoma van az önkormányzatnál, mindent számlákkal kell igazolni, és a polgármesternek a testület felé is be kell számolnia ezekről az átcsoportosításokról.

A testület által elfogadott költségvetési tervezetben nem szereplő, attól eltérő módosítást csak a testület tud megszavazni, és csak a megszavazott módosítások kerülnek bele a költségvetésbe. És csak a költségvetésbe bekerült módosításokat tudja a polgármester végrehajtani.

A költségvetéstől eltérő pénzügyi műveletet eddig is csak testületi jóváhagyással tudott végrehajtani a polgármester, akkor is, ha az a mondat benne volt a tervezetben.

Ezt szabályozzák a törvények, az SZMSZ, és maga a kifizetési technikai rendszer is.

Ez a “királycsinálónak” elkeresztelt mondat valójában ennyit takar, és nem befolyásolja azt, hogy csak a testület módosíthatja a költségvetési tervet. Főispán úr is megerősítette azon a testületi ülésen, amikor itt volt, hogy a testületnek mindig megvan a joga, hogy módosítsa a költségvetést, és ez független attól, hogy mit ad vagy mit nem ad át a polgármesternek.

Az FM videójából idézett mondat tehát teljes egészében valótlan.

A jogkör visszavételével azonban annak kötelezettségeit és felelősségét is automatikusan visszakapta  a testület – még akkor is, ha FM és BI a május 3-ai, költségvetést elfogadó ülésen kijelentették, hogy a felelősséget ők nem vállalják.

Sajna, ez nem kívánságműsor, kedves képviselő asszonyok, hanem törvény szerint ez együtt jár.

Részlet a 2023.04.26-i testületi ülésről, ahol Rácz Róbert vármegyei főispán is részt vett.
A testületi ülés teljes felvétele elérhető >>> ITT.
(4 óra 14 perc, az első rész, ahol a költségvetési vita zajlott).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Köszönöm, ha megosztod a cikket!

Iratkozz fel a lap tetején a blogértesítőre, ha nem szeretnél lemaradni a friss cikkekről.
Ha támogatnál abban, hogy több időm legyen írni, >>> ITT megteheted. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*