Ha nem megy a matek…

Ha nem megy a matek…

Ismét egy ékes példája annak, amikor egy kibic beszól a partvonalról…

Az augusztus 10-ei testületi ülés egyik momentumát emelném ki, amiről másnap az egyik helyi csoportban egy “tartalmas” bejegyzés született, ami elejétől a végéig arról szól, hogy a hivatali dolgozók mekkora szarvashibákat vétenek a munkájukban. A bejegyzés írója sehogy sem érti, hogyan is jön ki ez a matek, segítséget kér.

Nézzük akkor meg ezt a “feladványt”.

Az említett bejegyzés (eredeti poszt linkje >>>ITT):
(Update 2023. 08.12.: Ez a cikk 11-én este lett publikálva. A hivatkozott bejegyzést ma délelőtt levették. Helyreigazítás még nem történt, csak simán törölték.)

A bejegyzéshez csatolt dokumentum két oldala, a kiemelések a bejegyzés írójától:

Mielőtt megnéznénk a matekot, egy rövid összefoglaló arról, miről is van itt szó:

Az önkormányzat évek óta részt vesz a nyári diákmunka programban, aminek keretében diákokat foglalkoztatnak a nyári szünetben.
Idén ezért a részvételért 1. 827.000 Ft vissza nem térítendő bértámogatást igényelhet az önkormányzat, cserébe előre kellett biztosítani 281.210 Ft önerőt a szociális hozzájárulási adóra és az eü-i vizsgálat díjára.

A program július-augusztusra szól, és ahogy az ülésen elhangzott, késve érkeztek a koordináló hivataltól az ehhez szükséges dokumentumok, ahogy ez sok egyéb pályázat esetében is előfordul (nyár van, szabadságolások, stb.).
Ezért került csak most, augusztus elején a testület elé.
Az önerő biztosítása viszont már korábban, rövid határidővel szükséges volt, ezért ezt polgármester úr – a törvény adta jogával élve – megelőlegezte.
Most pedig a testületnek is el kellene fogadnia, hogy utólag rendbe tegyék a papírozását.*

/*Aki dolgozott már valaha központi pályázatok közelében, az biztosan találkozott már ilyen hivatali csúszásokkal. Én saját tapasztalatból tudom, hogy ilyen bizony sűrűn van, dolgoztam munkaügyis pályázatoknál. Nem jó, de ez van, ahol emberek dolgoznak, ráadásul óriási adminisztrációs teherrel, létszámhiánnyal, elavult informatikával, stb., ott bizony ezzel is számolni kell. Mindkét fél részéről meg szokott lenni a jóindulat, hogy a késéseket, csúszásokat, amik nem okoztak senkinek semmilyen kárt, utólag megoldják. És ez nem egyenlő a törvénytelenségekkel./

Tehát semmi szabálytalanságról, vagy törvénytelenségről nincs szó, csak a bürokratikus ügyintézésben előforduló időbeli csúszásokról.

Ráadásul ez egy olyan ügy, amire mindegyik képviselő – a hat blokkoló is – azt mondta, hogy természetesen örülnek, hogy idén is megvalósult a diákmunka program.
Ezért aztán végképp semmi elfogadható indokuk nincs arra, hogy miért nem fogadta el a 6 képviselő ezt az előterjesztést.

És akkor nézzük azt a matekot, ami az eredeti poszt írójában akkora felháborodást keltett, és ami miatt kvázi ismét csak lehazugozták, lecsalózták a hivatali dolgozókat…

Haladjunk a poszton végig részenként:

1. A bejegyzésben az, hogy a július és augusztus hónap is 31 napos, felesleges információ. A program teljes időtartama július 1.- augusztus 31. között lett megadva, de ez nem azt jelenti, hogy az összes ebben lévő munkanap érintett lesz. (A hónapok számára vonatkozó megjegyzések mindössze azt akarják sugallni, hogy ezek a hivatali dolgozók még azt sem tudják, melyik hónap hány napos…)

2. A dokumentumban úgy szerepel, hogy a foglalkoztatás várható ütemezése: július 10. -július 30. közötti időszakban, illetve augusztus 1. -augusztus 21. közötti időszakban. Értő olvasással látható, hogy a dokumentumban nincs elírva sehol a dátum, mindenütt helyesen szerepel – csak a szöveget kellett volna alaposabban, helyesen értelmeznie a poszt írójának…

3. A július havi összes munkanapok száma 21, az augusztus havi pedig 23, ez látható az alábbi naptár képeken.

4. A minimálbér 116 000 Ft, ha valaki teljes hónapot dolgozik. Mivel itt a diákok júliusban is, és augusztusban is csak 3-3 hetet dolgoztak, a minimálbér összegét időarányosítani kellett.

5. Időarányosítás július hónapra:
Minimálbér 116 000 Ft
Munkanapok száma a teljes hónapban: 21 nap
116 00 Ft/21 nap = 5523,8 Ft/munkanap, ennyi az egy munkanapra arányosított bér.
Júliusban minden diák 15-15 napot dolgozott, így ott mindenki 15*5523,8 Ft =  82 857 Ft-ot kapott.

6. Időarányosítás augusztus hónapra:
Minimálbér 116 000 Ft
Munkanapok száma a teljes hónapban: 23 nap
116 00 Ft/23 nap = 5043,5 Ft/munkanap, ennyi az egy munkanapra arányosított bér.
Augusztusban minden diák 15-15 napot dolgozott, így ott mindenki 15*5043,5 Ft =  75 652 Ft-ot kapott.

Jééé! Nahát!
Stimmelnek a számok a dokumentumban lévővel???

Hát akkor mégsincs itt semmi csalás és susmus?

Persze, hogy nincs.
Javasolnám a kedves poszt írónak, hogy mielőtt mindenütt csalást akar találni, előbb olvasson értelmezzen, járjon utána.

És ha valamihez ennyire szemmel láthatóan nem ért – amivel nem lenne probléma, hiszen nem a szakterülete – akkor legalább
ne vagdalkozzon felelőtlenül
ne gyanúsítgassa a munkájukat végző  szakembereket
ne tájékoztassa folyamatosan félre a lakosságot!
és ha utólag kiderül, tévedett, akkor az a minimum, hogy helyreigazít…

A bejegyzéshez fűzött hozzászólások világosan megmutatják, hogy amikor az emberek hamis információkat kapnak, rosszul ítélkeznek.

Óriási a felelőssége annak, aki nyilvánosan tájékoztat másokat őket érintő ügyekben.

Aki hamis információkkal látja el a követőit, azzal helytelen következtetésekre vezeti őket, és ezzel rossz irányba befolyásolja a másokhoz való viszonyulásukat is.

Tévedni lehet.
Emberek vagyunk.
De ha valakiről kiderül, hogy tévedett, ám utólag sosem helyesbít, nem igazítja helyre a korábbi tévesen kiadott információit – az csak szándékos megtévesztésnek nevezhető.

És hát ugye annak MINDENKI számára alapnak kellene lennie, hogy amihez nem értek, vagy amiben nem vagyok biztos, annak előbb utána járok, és csak utána mondok nyilvános véleményt, ítéletet…

Kíváncsi leszek, hogy az itt említett esetben megtörténik-e a hír korrigálása, az alaptalanul megvádolt dolgozóktól az elnézés kérés?

A bejegyzés alábbi képen látható hozzászólóinak, és a Kamilla Kert csoportban tájékozódóknak a figyelmét a legőszintébb jóindulattal szeretném arra felhívni: nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, amikor ennek a csoportnak a hírhozóit “könnyebb volt utolérni, mint a sánta kutyát”.

Számtalanszor cáfolva lettek már ellenőrizhető, tényszerű módon az ott terjesztett hamisított hírek, vagy tudatlanságból, hozzá nem értésből eredő félretájékoztatások. Helyreigazítást még ezekben az ügyekben egyetlen egyszer sem jelenítettek meg a hírek terjesztői.

A város ügyei országos érdeklődésre tartanak számot, sokan olvassák mindkét oldalt.
A Kamilla Kertben az ilyen hamis információknak néhányan rendszeresen bedőlnek, és a cáfolatokat, az igazságot figyelembe sem véve (vagy arról nem is tudva) ott hozzászólásokban fröcsögnek, ócsárolnak, szidalmaznak másokat, akik végzik a munkájukat.

Nem nehéz kitalálni, hogy a külső, mindkét oldalt olvasó érdeklődők milyen véleménnyel lehetnek róluk…

Sajnos előbb-utóbb mindegyiküknek szembesülnie kell majd azzal, hogy a saját “bálványaik” csinálnak belőlük rendszeresen hülyét ország-világ előtt.

De van ennek ellenszere.
Csak tájékozódjanak több helyről, mielőtt fröcsögnek és ítéletet mondanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*