Te vagy a főnök

Te vagy a főnök

Tegyük fel, hogy van egy céged, ahol dolgozik néhány munkatárs.
Tegyük fel, hogy az egyik valami törvénytelenséget csinál, elítélik, így elbocsájtod, fel kell venned valakit a helyére.

Van több jelentkező is, és te, mint cégvezető, bevonod a felvételi döntésbe a meglévő munkatársaidat, hiszen nekik kell majd együtt dolgozniuk az új emberrel.
Kiválasztjátok azt, aki a többség szerint a legmegfelelőbb.

De van egy régebbi munkatárs, aki kijelenti:
Ha EZ az ember jön ide dolgozni, nem az, akit ő ajánlott be, akkor ő bizony nem fog vele együttműködni.
(Ő, aki egy alkalmazott, akit te vettél fel, és bíztál meg egy munkával, most feltételekhez köti, hogy elvégzi-e a rábízott munkát, amiért nem kevés fizetést kap – tőled…)

Kétszer is kikéred a munkatársaid véleményét, a többség kétszer is megerősíti, hogy az új emberrel szeretnének dolgozni.
Te mint tulajdonos, munkáltató, felveszed ezt az új embert.
Egyrészt, mert őt látod legalkalmasabbnak, másrészt, mi az, hogy egy ALKALMAZOTT akarja megmondani, a TÖBBSÉG akaratával szembemenve, hogy mi hogy legyen, hogy ki dolgozhasson a TE cégedben?

Az új ember elkezd dolgozni, de ez a régebbi munkatárs tartja a szavát. Nem működik együtt vele, nem segíti, sőt, odáig megy, hogy a munkatársak egy részét is az új ember ellen hangolja, hergeli, ott tesz neki keresztbe, ahol tud. Közben az új munkatárs munkakörében egyre másra derülnek ki olyan dolgok, amiket az elődje törvénytelenül, szabálytalanul csinált – de ezek és következményei miatt most neki és a cégednek kell vállalni a felelősséget, nektek kell rendbe hozni a dolgokat, nem kevés anyagi károd is származik ebből a kötelezettségből.

A régebbi dolgozó által felhergelt és irányított munkatársak már odáig elmentek, hogy óriási anyagi kárt okoztak a cégednek, csődközeli állapotba juttatták azt.

MIT TESZEL ebben a helyzetben te, mint MUNKÁLTATÓ, mint cégtulajdonos?

A.: Lemondasz, átruházod a céged vezetését az ellenlábas munkatársra, akkor is, ha a dolgozóid többsége elégedett az új munkatárs munkájával.
B.: A kárt okozó régebbi munkatársat és a vele együtt tartókat elbocsájtod, és olyanokkal pótolod őket, akik valóban a te céged haladásáért akarnak dolgozni, nem pedig veszélyeztetik a céged fennmaradását személyes érdekeik miatt?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Köszönöm, ha megosztod a cikket!

Iratkozz fel a lap tetején a blogértesítőre, ha nem szeretnél lemaradni a friss cikkekről.
Ha támogatnál abban, hogy több időm legyen írni, >>> ITT megteheted. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*