Tegyük tisztába Balmazújváros híreit!

Tegyük tisztába Balmazújváros híreit!

Azt gondolom, abban egyetérthetünk, hogy a Balmazújváros lakosságának többsége nem követi az élő testületi üléseket, és utólag sem sokan nézik végig a sokszor több órás felvételeket sem. Az meg még kevésbé jellemző, hogy a testületi ülések nyilvánosan elérhető előterjesztéseit és jegyzőkönyveit a városi lakosok tömegei olvasgatnák.

Ez teljesen érthető is egyébként, hiszen nem mindenkinek van annyi szabad ideje, nem mindenki szeret több száz oldalakat olvasni, ráadásul ezeknek a jegyzőkönyveknek kötött, hivatalos nyelvezete van, rengeteg bennük a jogszabályokra hivatkozás – egy normál hétköznapi embernek eléggé feladja a leckét ezeknek a jegyzőkönyveknek nem csak az elolvasása, de az értelmezése is. Alapból nem is lenne ezzel semmi baj – hiszen a lakosok éppen azért választották meg a város vezetőségét, hogy ők foglalkozzanak a város működtetésével. Azért szavazták meg nagy többséggel, hogy ki legyen a  polgármester, hogy az ő irányításával működjön a város, a testület.

Baj csak akkor van abból, hogy a lakosok nem tájékozódnak a rendelkezésre álló forrásokból, amikor valaki, valakik rendszeresen, módszeresen kihasználják ezt. És a maguk érdekeinek, céljainak érdekében, a maguk szája íze szerint adják tovább az információkat, jócskán megmásítva a tényeket, jókora összemosásokkal, csúsztatásokkal elferdítve a valóságot, meghamisított videókkal álhíreket gyártanak, és ezzel hergelik, manipulálják, becsapják a lakosokat.

A város költségvetésével kapcsolatos huzavona kapcsán kezdtem jobban érdeklődni a városunk ügyei iránt. Február 9-e óta, a költségvetéssel kapcsolatos összes testületi ülést láttam, vagy élőben, vagy utólag megnéztem a felvételt. Rászántam az időt, február 9-től kezdve a testületi ülések és a bizottsági ülések előterjesztéseit, jegyzőkönyveit is elolvastam, a kapcsolódó korábbiakkal együtt, volt amit többször is. Bár korábbi tanulmányaim során tanultam pénzügyet, közgazdaságtant – de megmondom őszintén, így sem volt egyszerű értelmezni ezeket az anyagokat.

A bizottsági jegyzőkönyvekben több alkalommal a költségvetést összeállító, és annak tartalmáért felelő szakembereknek tettek fel kérdéseket a bizottsági tagok, akik ezekre válaszoltak is. Ezekben a jegyzőkönyvekben minden rögzítve van: az elhangzott beszélgetések, a feltett kérdések, válaszok, az elhangzott módosító javaslatok, és az azokról való szavazás, a szavazás résztvevőinek száma, és az eredmény, hogy az adott módosító javaslat el lett-e fogadva vagy sem.

Bár rengeteg időt kell rászánni, de ezekből a dokumentumokból, és a testületi ülések felvételeiről visszakövethető, hogyan is zajlott a költségvetési tervezet sorsának alakulása.

Ennek során több olyan sarkalatos kérdés is előjött, amiről utána terjedtek a hírek, valóságnak megfelelően – és annak ellentmondóan is. Többször volt részem olyan beszélgetésekben, ahol a másik féltől teljesen hamis, a dokumentumoknak totálisan ellentmondó formában hallottam vissza az egyes eseményekhez kapcsolódó információkat – vagy pedig úgy, hogy a hozzá szorosan kapcsolódó, tőle elválaszthatatlan információkról vagy nem tudott, vagy nem vett tudomást.

Ezek a téves információk viszont megosztják a városlakókat, egyre jobban. Elfajul a közbeszéd, a városlakók képesek csak amiatt is egymásnak esni, hogy ki melyik oldallal szimpatizál. Úgy beszélnek egymással a Facebookon, hogy azt rossz látni.

Mindezt tetőzi – vagy éppen okozza, fokozza – hogy az elmúlt időszakban több olyan videó is nyilvánosságot látott városunk történéseivel kapcsolatosan, amelyekben kristálytisztán tetten érhető a politikai célú szándékos manipuláció és hírtorzítás – amik a valóságra nagy ívben… fittyet hánynak.

Mindezek miatt úgy döntöttem, hogy itt a blogomon ezeket a városunkat megosztó fő kérdésköröket megpróbálom egyszerűen, röviden, tömören, közérthetően, a tényekre szorítkozva összefoglalni – mellétéve az ezzel kapcsolatosan terjedő hamis információkat.
Megmutatom az egyes hírekkel kapcsolatosan a dokumentumokkal igazolható valóságot, és/vagy a hozzá kapcsolódó, rá hatással lévő, vele együtt vizsgálni szükséges egyéb információkat. Aztán ezek alapján döntse el mindenki, hogy melyiket hiszi el. Ha a tények, igazolások ellenére marad a hamis verziónál – szíve joga, én nem akarok meggyőzni senkit. Aki ellenőrizhető tényeknek sem hisz, azt meg pláne nem.

És még mielőtt megkapnám: nem, nekem ebből, hogy ezekről a dolgokról írok, egy fillér anyagi hasznom sincs. Nem fizet érte senki, nem rendeli meg tőlem senki. Hál’istennek, megtehetem, hogy arra szánok időt, azzal foglalkozok, amit fontosnak tartok. Magamat szabálykövető, szabálytisztelő, és igazságszerető, hétköznapi embernek, újvárosi lakosnak, civilnek tartom. Egyik politikai pártnak sem voltam, nem vagyok és nem leszek tagja, sem támogatója. Az emberek valós információkhoz, valós hírekhez való jogában pedig maximálisan hiszek. És a magam eszközeivel évek óta igyekszem tenni az átverések, hírhamisítások ellen – legyen szó bármiről. Szóval kéretik itt nálam ilyen szemüvegen keresztül olvasni és/vagy kommentelni.

Május 5-én megjelent egy videó a nyilvánosság előtt, amiben ezek a fő témakörök mind fel vannak sorolva – sajnos, mind vagy valótlanul, vagy erős csúsztatásokkal, összemosásokkal. Ezért erre a videóra fogok reagálni egy cikksorozattal. Ez a videó “gyönyörű mintapéldánya”  azoknak az eszköznek és módszereknek, amikkel át lehet verni, manipulálni lehet az embereket, úgy is, ha az adott állítás egyáltalán nem, vagy csak nyomokban tartalmaz némi igazságot.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Köszönöm, ha megosztod a cikket!

Iratkozz fel a lap tetején a blogértesítőre, ha nem szeretnél lemaradni a friss cikkekről.
Ha támogatnál abban, hogy több időm legyen írni, >>> ITT megteheted. Köszönöm!

1 Comment on “Tegyük tisztába Balmazújváros híreit!

  1. Remélem, sokaknak segítenek majd az írásaid és videó leleplezéseid a tisztánlátásban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*